Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκολατόπιτα

 



Υλικά

Για το κέικ:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 αυγά
  • 200 ml νερό
  • 100 γραμμ. κακάο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 75 γραμμάρια κακάο σε σκόνη

Για τη γκανάς:

  • 250 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κέικ:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Στον κάδο του σταθερύ μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Αφού ενσωματωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το κακάο. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι, και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα. Ρίχνουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με σπάτουλα. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα και όταν μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

  • Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, ζάχαρη, κακάο μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε τη γκανάς:

  • Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.

Μοντάρισμα:

  • Χαράζουμε το κέικ σε κομμάτια, περιχύνουμε με το σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει. Περιμένουμε για 5 λεπτά και αδειάζουμε τη γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα. Απλώνουμε με τη μαρίζ. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο να δέσει πριν τη σερβίρουμε.




πηγη:https://www.mamapeinao.gr/sokolatopita/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικη Πιτσα

    ΥΛΙΚΑ Για την πίτσα: Για την ζύμη: 500 γρ. αλεύρι, σκληρό 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ 7 γρ. μαγιά, ξερή 600-700ml. νερό 70 ml ελαιόλαδο 1 αυγό 1/2 κ.σ. αλάτι 1/2 κ.σ. ζάχαρη Για την σαλτσα: 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ 1 κ.γ. βασιλικό ξερό 1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή 1 - 1,5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Για την πιτσα: Ζαμπόν Μπέικον Φρέσκα μανιτάρια Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες Ελιές, ροδέλες Φέτα, τριμμένη Τυρί gouda, τριμμενο. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Στoν κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 2’. 2 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη. 3 Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60-90 λε

Χούμους

  Υλικά  350 γρ. ρεβίθια ξηρά 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα 120 γρ.  ΟΛΥΜΠΟΣ Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο 60 ml.   παρθένο ελαιόλαδο  1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο ½ κ.γ. κύμινο Αλάτι Καπνιστή πάπρικα για σερβίρισμα Διαδικασία Παρασκευής: 1. Μούλιασμα: Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες. 2. Βράζετε τα ρεβίθια: Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κ.γ. σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο ‘βραστερά’ είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν. 3. Ετοιμάζετε το ταχίνι: Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβ