Υλικά
350 γρ. ρεβίθια ξηρά
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
120 γρ. ΟΛΥΜΠΟΣ
Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
½ κ.γ. κύμινο
Αλάτι
Καπνιστή πάπρικα για σερβίρισμα
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Μούλιασμα:
Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες.
2. Βράζετε τα ρεβίθια:
Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κ.γ. σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο ‘βραστερά’ είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.
3. Ετοιμάζετε το ταχίνι:
Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.
4. Ενσωματώνετε και πολτοποιείτε τα ρεβίθια:
Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια, ολόκληρα για το ντεκόρ.
5. Τελειώνετε το χούμους:
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.
πηγή:https://caruso.gr/hummus/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου