Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παστίτσιο

 


Υλικά

Για τον κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • θυμάρι, φρέσκο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • κύβους βοδινού Maggi
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 κρόκους

Για τα μακαρόνια

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. φέτα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  • Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι μέχρι να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας. 
  • Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά. 
  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα, τους κύβους βοδινού και 2 φύλλα δάφνης. 
  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
  • Μόλις γίνει ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από μέσα. 
  • Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  • Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
  • Ξεκινάμε να προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
  • Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
  • Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο,50 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία. 
  • Τέλος, προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε ξανά. 

Για τα μακαρόνια

  • Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
  • Σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35x25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε τα 2 αβγά, το θυμάρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για το παστίτσιο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κιμά ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η σάλτσα. 
  • Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Τέλος, ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.


Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/zymarika/to-pastitsio-toy-akh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικη Πιτσα

    ΥΛΙΚΑ Για την πίτσα: Για την ζύμη: 500 γρ. αλεύρι, σκληρό 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ 7 γρ. μαγιά, ξερή 600-700ml. νερό 70 ml ελαιόλαδο 1 αυγό 1/2 κ.σ. αλάτι 1/2 κ.σ. ζάχαρη Για την σαλτσα: 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ 1 κ.γ. βασιλικό ξερό 1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή 1 - 1,5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Για την πιτσα: Ζαμπόν Μπέικον Φρέσκα μανιτάρια Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες Ελιές, ροδέλες Φέτα, τριμμένη Τυρί gouda, τριμμενο. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Στoν κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 2’. 2 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη. 3 Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για...

Κρεπες

  Υλικά: 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη 1 κουτάλι του γλυκού αλάτι 1 ½ κούπα γάλα Εκτέλεση: Βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακάτεψε λίγο με έναν αυγοδάρτη. Πρόσθεσε το γάλα, τα αυγά και το λάδι ή το βούτυρο και ανακάτεψε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα (μπορεί να έχει σβώλους, αλλά όχι ορατό αλεύρι στην επιφάνεια ή μεγάλα κομμάτια στο βάθος).   Βρες ένα μεγάλο (ή και μικρό για mini κρέπες), αντικολλητικό τηγάνι και βάλε το στο μάτι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια φωτιά.   Με μία μικρή κούπα ή (ιδανικά) μία κουτάλα (από αυτές που σερβίρουμε σούπες) τοποθέτησε μια δόση μείγματος στο ζεστό τηγάνι σου.   Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Μόλις η κρέπα σου είναι έτοιμη να τη γυρίσεις, θα ξεκολλάει μόνη της από το τηγάνι. Αν η κρέπα σου δε ξεκολλάει, μη προσπαθήσεις να τη γυρίσεις. Πρόσεχε να χρησιμοποιείς σπάτουλα από ξύλο ή σιλικόνη για να γυρίσεις τις κρέπες, έτσι ώστε να μη χαλάσεις το αντικο...